Z tą sałatką nie wiąże się żadna tajemnicza historia. Pojawiła się w naszym domu ze zwykłej potrzeby zjedzenia czegoś zdrowego i pożywnego jednocześnie. Bardzo popularna w Polsce, z wielkim sukcesem przeniesiona na grunt angielski :) Nieprzerwanie zdobywa coraz więcej zwolenników wśród moich zagranicznych znajomych-amatorów dobrego jedzenia. Chociaż bardzo często słyszę wiele komplementów pod adresem naszych polskich dań, ta salatka jest chyba numerem jeden. Widocznie taka kombinacja warzyw i mięsa celnie trafia we wszystkie gusta, niezależnie od szerokości geograficznej. Przepis zawdzięczam mojej siostrze Domi, która nawiasem mówiąc, w temacie sałatek, jest naszym rodzinnym Gordonem Ramsayem :)
Składniki:
1 puszka kukurydzy
1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
1 duża pierś z kurczaka
4-5 duże ogórki konserwowe, pokrojone w drobną kostkę
sałata lodowa lub kapusta pekińska
przyprawa gyros
majonez
ketchup
Przygotowanie zajmuje dosłownie 15 minut.
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posypać obficie przyprawą gyros i usmażyć na patelni. Przełożyć na dno salaterki. Polać ketchupem. Kolejne składniki układać warstwami: pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojone w kostkę ogórki konserwowe, kukurydzę z puszki, majonez i pokrojoną drobno sałatę lodową. Gotowe. Można rozpocząć przygotowania do jedzenia :) Osobiście polecam podawać w towarzystwie frytek French fries.
No comments:
Post a Comment